Livrare GRATUITĂ la comenzile de peste 200 de lei.

Dedublarea Ființei și Eterna Reîntoarcere: Andrei Tarkovski, Wong Kar-wai, Cristi Puiu, Constantin Brâncuși

28,00 lei

softcover, 296 pagini, 13x20cm

Disponibil pentru precomandă

Cadrul teoretic în interiorul căruia vom analiza câteva dintre cele mai importante opere de artă create de Tarkovski, Wong, Puiu şi Brâncuşi este circumscris de cele trei concepte care alcătuiesc, în fapt, și titlul volumului de față: „Fiinţă”, „dedublare” şi „eterna reîntoarcere”. Privindu-le, inevitabil, prin filtrul subiectivității, vom tatona cu acest prilej terenul semnificațiilor pe care acestea le pot purta.
În această lucrare, vom analiza:
– Capitol 1: Ultimele patru filme ale marelui regizor rus, Andrei Tarkovski: Solaris, Călăuza, Nostalghia şi Sacrificiul. Vom discuta despre „eterna reîntoarcere” la regizorul rus (în opoziţie cu Friedrich Nietzsche, cel care a declarat oficial, în secolul al XIX-lea, că „Dumnezeu a murit” şi în relaţie cu scrierea lui Mircea Eliade pe această temă).
– Capitolul 2: Două filme ale lui Wong Karwai, In the mood for love şi 2046, ideea principală pe care o urmărim fiind „singurătatea/ alienarea individului” dată de lipsa de iubire în In the mood for love (scene din film) şi 2046
– Capitolul 3: Cristi Puiu şi filmul său, Sieranevada (cel mai bun film românesc); considerăm că regizorul Cristi Puiu a surprins foarte bine lipsa de „identitate la români” în acest film extraordinar.
– Capitolul 4: Constantin Brâncuşi şi Ansamblul de la Târgu Jiu (pe care noi îl considerăm cea mai mare operă de artă din istoria umanităţii). Sculptorul roman a încercat, prin creaţiile sale, să atingă „adevărul absolut” şi o reîntoarcere (măcar aparentă) la Paradisul pierdut cândva prin crearea de opere de artă care redau „esenţa/adevărul”. Brâncuşi a fost credincios, deci, până la urmă, „adevărul absolut” era, pentru el, chiar Dumnezeu. Dar şi alţi artişti (Andrei Tarkovski şi Cristi Puiu, de exemplu) au fost credincioşi, ca atare, şi aceştia au regăsit „adevărul absolut” în „credinţa” pe care o aveau în „existenţa lui Dumnezeu”.

Gabriel Vacariu

Conf. univ. dr. Gabriel Vacariu este doctor al University of New South Wales (Sydney, Australia) din anul 2008 cu o teză despre Lumile Epistemologic Diferite. Contribuţia sa principală constă în dezvoltarea unei teorii complexe care oferă răspunsuri la problema minte-corp, cu aplicaţii specifice la biologie şi mecanica cuantică. Principalele rezultate ale cercetării au fost sintetizate recent în cartea sa din 2016, Illusions of Human Thinking (Springer Verlag). Gabriel Vacariu predă la Facultatea de Filosofie din 1997. În prezent, ţine cursuri de Filosofia minţii şi a ştiinţei cogniţiei, Teoria cunoaşterii ştiinţifice, precum şi Filosofie şi film.

https://filosofie.unibuc.ro/gabriel_vacariu/

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Dedublarea Ființei și Eterna Reîntoarcere: Andrei Tarkovski, Wong Kar-wai, Cristi Puiu, Constantin Brâncuși”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dedublarea Ființei și Eterna Reîntoarcere: Andrei Tarkovski, Wong Kar-wai, Cristi Puiu, Constantin Brâncuși

28,00 lei

Disponibil pentru precomandă

COȘ DE CUMPĂRĂTURI 0

Adăugat la lista de dorințe